Augustus 2017. Het personage Striker Lucian uit het computerspel League of Legends van het bedrijf Riot Games maakt inbreuk op de portretrechten van oud-voetballer Edgar Davids. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald op 9 augustus 2017.

Verzilverbaar belang

Volgens de rechtbank is Striker Lucian door zijn huidskleur, sportieve postuur, agressieve speelstijl, dreadlocks en de sportbril te beschouwen als een portret van Edgar Davids. En omdat Davids een ‘verzilverbaar belang’ heeft (hij kan normaal geld vragen voor commercieel gebruik van zijn portret) kan hij zich verzetten tegen het gebruik van Striker Lucian.

Reikwijdte begrip portret

Deze zaak laat weer eens zien wat een ruime dekking het portretrecht biedt. Eigenlijk lijkt die Striker Lucian helemaal niet op Davids: met name door zijn mond zie je meteen dat het Davids niet is. Echter, dat doet bij het portretrecht helemaal niet ter zake.

Breekijzer-arrest

In het zogenaamde Breekijzer-arrest uit 2003 heeft de Nederlandse Hoge Raad geoordeeld dat bij het bepalen of er sprake is van een portret het niet van belang is of je iemands gezicht herkent. Als je uit andere elementen al kunt afleiden om wie het gaat, dan kan er al sprake zijn van een portret en eventueel een inbreuk. In dit geval zijn dus vooral de andere elementen, zoals het haar, de dreadlocks en natuurlijk de bril, bepalend.

Katja Schuurman

Een andere spraakmakende case waarin de ruime dekking van het portretrecht naar voren kwam was een zaak die Katja Schuurman in 2005 aanspande tegen het bedrijf i-Local. Zelfs alleen ‘Katja van achteren’ was een inbreuk op haar portretrecht, mede dankzij de overige elementen, zoals het haar en het feit dat de echte Katja in eenzelfde outfit in die tijd reclame maakte voor de Gouden Gids.

Links de echte Katja voor de Gouden Gids, rechts de nep-Katja voor i-Local: een portret van Katja

Bas Kist