Geen persoonsnaam

De dames liggen al jaren met elkaar overhoop. Je hebt even de indruk dat het hier gaat om een ruzie tussen twee vrouwen die toevallig bijna dezelfde naam hebben, die ze beiden gebruiken voor kleding. Echter, Katy Perry heet in het echt Katherine Hudson en de Australische dame blijkt Katie Taylor te heten. Kortom, het gaat hier dus niet direct om een strijd om een persoonsnaam, maar het is eigenlijk gewoon een merkenconflict.

Katie Taylor is trots op haar merkentriomf tegen Katy Perry (foto katieperry.com.au)

 

Niet voor kleding gebruiken

En in het merkenrecht geldt natuurlijk het principe ‘wie het eerst komt.. ‘. En dat was volgens de rechter Katie Taylor met haar merkregistratie van de naam Katie Perry voor kleding in 2009. Zij bezit de oudste rechten. De ‘echte’ Katy Perry mag haar naam in Australië dus niet voor kleding voeren en haar bedrijf Kitty Purry moet zelfs schadevergoeding aan Katie Taylor betalen voor gebruik van de naam voor merchandise kleding tijdens haar Australische tour van enige jaren geleden.

Bas Kist

Bas Kist is mede-oprichter van Merkenbureau Chiever. Hij schrijft regelmatig artikelen over merken- en auteursrecht in de Volkskrant en Adformatie. Daarnaast is hij docent bij de European Institute for Brand management EURIB.